Logotip Koroškega Aerokluba

JADRALNO LETENJE
(tihi šport višin)

Domov

Koroški Aeroklub | Motorno letenje | Modelarstvo | Foto galerija | Podatki o VPS

 
   
ð Naša "jadralna flota"
ð Šolanje novih pilotov
ð Klimatološki opis
ð 1000 km prelet
   
Kr ena slikica
Pogled na obetaven kumulus

Jadralno letenje je atraktiven šport, odmaknjen od oči gledalcev, in morda zato manj poznan. Kljub temu ima ta lep šport v Sloveniji dolgo tradicijo in vedno večje zanimanje med mladimi. Mladi pa predstavljajo osnovo iz katere prihajajo vrhunski športniki in odlični poklicni ter vojaški piloti.

 

KLIMATOLOŠKI OPIS

DG 101 SG med jadranjemNa področju Letališča Slovenj Gradec so pogoji za jadranje zelo ugodni. Izraziti termični pogoji so v času od aprila do avgusta. Možno je termično, pobočno in valovno jadranje. Pobočno jadranje je možno ob jugozahodnem in severnem vetru na pobočjih masiva Pohorja in Uršlje gore. Priključki v termične vzgornike so možni že od 300 do 600m QFE. Baze kumulusov se preko dne dvignejo od 1000m do 2000m QFE v spomladanskem času, v letnem pa od 1500m do 2500m QFE. V izrednih primerih so baze tudi na višini do 3000m QFE, predvsem v gorskem svetu. Dviganja so najmočnejša v mesecu maju, juniju in juliju. Podloga in konfiguracija tal je na tem področju zelo raznolika. Le Mislinjska dolina je ravno področje. Ostali predeli so hriboviti, srednja višina 800m QNH, le masiv Uršlje gore in Pohorja dosegata višino 1700 m oziroma 1540 m QNH. Celotno področje je zaradi razgibanosti zelo ugodno za jadranje. Na pobočju Pohorja je možno jadranje na termiki tudi v času inverzije do višine 2000m. Možna je povezava z ostalimi termičnimi področji na zahodu, do avstrijskih in italijanskih alp.

Na vrh

1000 KM PRELET

DG 303 - PB
Boštjan Pristavec, član ALC Lesce je prvi Slovenec, ki je z jadralnim letalom DG-600/18 BP preletel več kot 1000 km. 15. aprila 1996 je ob 8.48 startal z Letališča Slovenj Gradec in po 8 urah in 59 minutah, pristal na Letališšu Slovenj Gradec. Za sabo je imel 1003 km dolg polet z obratnimi točkami: Podgora pod Uršljo goro, Birnbau (175 km zahodno od Slovenj Gradca) v Avstriji, koča na Smrekovcu - Slovenija, Malles Venosta (ob švicarski meji) v Italiji, in letališka steza pod Pohorjem. Termično dviganje pred Sillianom (200 km od Slovenj Gradca) mu je omogočilo vstop v strnjeno verigo Karnijskih Alp, ki se zlijejo v Karavanke in vodijo naravnost na letališče Slovenj Gradec. S tem poletom je dokazal, da je prvovrstni jadralni letalec. Sam polet pa dokazuje, da je Letališče Slovenj Gradec več kot primerno izhodišče za vrhunske jadralske dosežke!

 Na vrh